Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy rozpoczyna się pewnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i używali owoce kawowca. Mimo to w owym czasie nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, inaczej pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele gotowali owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych plonów nie pielęgnowano specjalnie w rzeczowych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Wiele wieków w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała opracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, by wolno było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w świecie, a w takim razie jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się wobec tego coraz bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności i przechodząc różnorodne modyfikacje, żeby zdobyć różnorodne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Dziś większość spożywanych towarów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje okazałego trudu. jeszcze więcej rodzai kaw Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to nadzwyczaj sporadyczne przypadki. Wobec tego też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a też dobrego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film