Subtelności kuchni polskiej, inaczej co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodowości

Kuchnia lokalna ukształtowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem rozmaitych narodowości. W rezultacie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, wonnością, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krajów?

Co wpłynęło na formę kuchni lokalnej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w takim razie rozmaite ceremoniały, składniki oraz smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co ważne, poniekąd każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można też te dania, które tuzinkowe są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Podwalinę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta i ogórki, kartofle, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są stereotypowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w głównej mierze to, iż najważniejszym i w największym stopniu sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Potrawy, które zjeść można w Polsce to bezsprzecznie:
•    pierogi z rozmaitymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Ochoczo przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma faktycznie wiele do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Również przybywający do nas turyści uwydatniają, że jest pyszna oraz sycąca.